Hoe je voorkomt dat deadlines op het laatste moment altijd in gevaar komen

Gepubliceerd op 28 augustus 2024 om 17:44

Het missen van deadlines is een van de meest frustrerende problemen in projectmanagement. Vaak worden de laatste paar dagen voor een deadline gevuld met stress, haast en soms zelfs fouten, simpelweg omdat het project te lang heeft stilgestaan of niet tijdig is opgeschaald. Deze race tegen de klok kan vermeden worden door structureel op deadlines te sturen, in plaats van alleen op het einde.

Tip: Werk met tussenmijlpalen en regelmatige check-ins. In plaats van enkel te focussen op de einddatum, creëer kleinere, haalbare deadlines die verdeeld zijn over de duur van het project. Deze mijlpalen helpen om de voortgang in kaart te brengen en tijdig te reageren op eventuele problemen. Tijdens de check-ins bespreek je de voortgang, mogelijke knelpunten en bepaal je of er aanpassingen nodig zijn.

Door proactief te werken met regelmatige check-ins voorkom je dat problemen zich opstapelen en pas op het laatste moment aan het licht komen. Dit zorgt niet alleen voor meer rust binnen het team, maar ook voor een grotere voorspelbaarheid in de oplevering.

Daarnaast is het belangrijk om ruimte in te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. Door buffer in te calculeren bij elke mijlpaal, geef je het team de ruimte om fouten te corrigeren of onverwachte uitdagingen aan te pakken zonder dat de einddeadline in gevaar komt.